Navigácia

  • Pravidlá spoločenského správania

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Pravidlá spoločenského správania.

    V Spojenej škole sa uskutočnila beseda o pravidlách spoločenského správania, ktoré zvýraznili význam rešpektu, tolerancie a empatie vo vzťahoch medzi žiakmi, učiteľmi a všetkými členmi školskej komunity. Táto beseda mala za cieľ posilniť povedomie o  slušnom správaní sa v rôznych situáciách a podporiť zdravé a rešpektujúce vzťahy medzi jednotlivcami.

    Beseda začala otvorenou diskusiou o dôležitosti sústavného rešpektovania pravidiel a štandardov spoločenského správania. Žiaci mali príležitosť zdieľať svoje skúsenosti, názory a obavy týkajúce sa problémov, ktoré vznikajú pri interakciách so spolužiakmi a učiteľmi. Táto otvorená výmena názorov umožnila získanie širšieho pohľadu na túto problematiku a identifikovanie oblastí, v ktorých je potrebné zlepšenie. Diskutovalo sa o rôznych spôsoboch, ako vyjadriť podporu a pochopenie voči svojim spolužiakom a ako riešiť konflikty s mierou a rešpektom. Beseda pokračovala poskytnutím praktických rád a stratégií, ako zlepšiť spoločenské správanie a komunikáciu. Žiaci sa dozvedeli o dôležitosti jasného a rešpektujúceho komunikovania, riešení konfliktov a zodpovedného vystupovania voči ostatným.

    Beseda o pravidlách spoločenského správania sa ukončila so záväzkom účastníkov aktívne prispievať k vytvoreniu rešpektujúcej, podporujúcej a inkluzívnej školskej kultúry.

  • Výtvarná súťaž Zelený svet

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž Zelený svet.

    Spojená škola sa stala hrdým účastníkom 28. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia pod názvom "Zelený svet". Táto prestížna súťaž výtvarnej tvorivosti detí a mládeže si kladie za cieľ povzbudiť mladých umelcov k vyjadreniu svojich myšlienok a pocitov na témy súvisiace s ochranou životného prostredia. Téma tohtoročnej súťaže, "Teplo môjho domova" nabádala účastníkov k zamysleniu sa  nad výzvami súčasnej klímy a hľadaniu spôsobov, ako chrániť a zachovať naše domovy, prostredníctvom úspor tepla a kúrenia.

    Žiaci Spojenej školy prejavili svoj záujem a zapojili sa do tejto výzvy s nadšením. Pomocou svojich učiteľov výtvarnej výchovy sa pustili do tvorby svojich umeleckých diel, ktoré vyjadrovali ich pocity a myšlienky na tému "Teplo môjho domova". Z našej školskej dielne vzišli rôznorodé a nápadité výtvarné kresby a maľby. Žiaci sa vo svojich dielach snažili zachytiť rôznorodosť a krásu prírody, zároveň však zvýraznili výzvy, ktoré kladie vášmu domovu zmena klímy a environmentálne ohrozenia.

    Účasť Spojenej školy vo výtvarnej súťaži "Zelený svet" je dôkazom toho, že vzdelávanie a umelecká tvorba majú kľúčovú úlohu vo formovaní budúcnosti, a to nielen jednotlivcov, ale aj celej spoločnosti.

  • 8.4. - 10.4.2024 - Týždeň Rómskej kultúry

    Do fotogalérie bol pridaný nový album 8.4. - 10.4.2024 - Týždeň Rómskej kultúry.

    V období od 8. do 10. apríla sa uskutočnil Týždeň rómskej kultúry, kedy sa Spojená škola premenila na živé centrum kultúrneho obohatenia. Týždeň odštartoval besedou a diskusiou, ktoré ponúkalo účastníkom možnosť prehĺbiť svoje znalosti o živote a kultúre Rómov. Diskutovalo sa o histórii, tradíciách, hudbe, tancoch a významných osobnostiach. Táto aktivita bola dôležitým krokom pri odhaľovaní mýtov a stereotypov a poskytla priestor na dialóg.

    Jedným z vrcholov podujatia bol kulinárny workshop, ktorý sa zameral na prípravu tradičných rómskych jedál. Žiaci mali možnosť naučiť sa pečenie chleba - Bodagu, ktorý je jednou z charakteristických produktov rómskej kuchyne. Pod vedením našich pedagógov zažili účastníci nezabudnuteľný zážitok plný chutí, vôní a nových jedál.

    Týždeň rómskej kultúry pokračoval formou tvorivej dielne, kde sa žiaci a učitelia mohli naučiť tradičné umenie pletenia košíkov. Táto činnosť poskytla príležitosť na objavovanie rómskeho remeselníckeho dedičstva a  podporila aj tvorivý a interaktívny prístup k obohacovaniu svojich vlastných zručností.

    Tento týždeň nebol len o spoznávaní a oslavovaní rómskej kultúry, ale aj o posilňovaní väzieb a budovaní mostov medzi rôznymi komunitami. Rómska kultúra je súčasťou našej pestrej spoločnosti a jej bohatstvo a rozmanitosť treba poznať. Toto podujatie sa stalo dôležitým míľnikom v našej ceste k väčšiemu porozumeniu, rešpektu a inklúzii.

  • Návšteva žiakov Spojenej školy na výstave "1944: Pamätaj - Emlékezz - Zachor" v regionálnej muzeálnej expozícii Jozefa Mailátha

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva žiakov Spojenej školy na výstave "1944: Pamätaj - Emlékezz - Zachor" v regionálnej muzeálnej expozícii Jozefa Mailátha.

    V histórii nášho národa sa skrývajú udalosti, ktoré formovali jeho osud a identitu. Jednou z týchto epochálnych kapitol je rok 1944, ktorý bol ohromujúcou križovatkou vo vývoji Slovenska a celej Európy. Aby si mladšia generácia uvedomila význam týchto udalostí a aby si uchovávala pamiatku na hrdinské činy svojich predkov, žiaci Spojenej školy v Kráľovskom Chlmci navštívili regionálnu muzeálnu expozíciu Jozefa Mailátha s výstavou "1944: Pamätaj - Emlékezz - Zachor". Výstava sa uskutočnila pri príležitosti 80. výročia deportácie židovského obyvateľstva z regiónu Medzibodrožia. Expozícia, ktorá bola koncipovaná s dôrazom na vzdelávanie a osvetu mladých ľudí, ponúkla zaujímavý pohľad na udalosti, ktoré preformovali dejiny Slovenska počas druhej svetovej vojny. Žiaci mali možnosť prehĺbiť svoje vedomosti o udalostiach, ktoré sa odohrali pred viac ako sedemdesiatimi rokmi, ale ktoré majú stále aktuálny význam v kontexte našej krajiny a jej súčasnosti. Pri vstupe do expozície sa návštevníci ocitli v atmosfére minulosti. Starobylé fotografie, kulisy (napr. vlakový vozeň s maketami v skutočnej veľkosti), dokumenty a artefakty zobrazujúce každodenný život a históriu Slovenska počas druhej svetovej vojny. Žiaci prejavili veľký záujem a rešpekt voči výstave a jej posolstvám. Ich otázky a komentáre ukázali, že dokážu vnímať historické udalosti v širšom kontexte a chápu ich význam pre súčasnú spoločnosť. Táto skúsenosť pre nich určite bola vzdelávacím zážitkom, ktorý zanechá trvalý dojem. Návšteva žiakov Spojenej školy na výstave "1944: Pamätaj - Emlékezz - Zachor" v regionálnej muzeálnej expozícii Jozefa Mailátha bola nielen príležitosťou na spoznávanie histórie svojej krajiny, ale aj podnetom na premýšľanie o hodnotách, ktoré nás formujú ako spoločenstvo. Táto skúsenosť nepochybne posilnila povedomie žiakov o význame pamäti a historického učenia sa pre budúcnosť. 22.3.2024 – Jarná výzdoba námestia Milénia v Kráľovskom Chlmci Kráľovský Chlmec je malé mesto s veľkým šarmom, známe svojou bohatou históriou a námestím Milénia, ktoré tvorí srdce mesta. Pri vstupe na námestie Milénia počas jarného obdobia vás privíta zmes farieb, ktoré sú charakteristické pre túto ročnú dobu. Okrem jarných kvetov sa na námestí objavili aj ďalšie okrasné prvky pripomínajúce jar a veľkonočné sviatky. Pod záštitou mesta Kráľovský Chlmec za účasti miestnych vzdelávacích inštitúcií sa aj naša Spojená škola zapojila do veľkonočnej výzdoby námestia Milénia. Prehliadnite si naše výzdoby sediac na niektorých z lavičiek, kde si môžete oddýchnuť a vychutnať pokojnú atmosféru námestia, alebo si prehliadnite fotogalériu o výzdobách.

  • Veľkonočné tvorivé dielne 2

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorivé dielne 2.

  • Veľkonočné tvorivé dielne

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné tvorivé dielne.

  • Svetový meteorologický deň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový meteorologický deň.

  • Jarná výzdoba námestia Milénia v Kráľovskom Chlmci

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarná výzdoba námestia Milénia v Kráľovskom Chlmci.

  • Marec mesiac knihy - Zázračný svet rozprávky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac knihy - Zázračný svet rozprávky.

  • Rodina a základné právo na život

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Rodina a základné právo na život.

  • Výzdoba školského areálu

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Výzdoba školského areálu.

    Školské prostredie nie je len miestom pre vzdelávanie, ale aj pre tvorbu spomienok a zážitkov. V Spojenej škole sa tento koncept pretavuje do praxe prostredníctvom výzdoby školského areálu, ktorý slúži ako inšpirácia nielen pre žiakov a učiteľov, ale aj pre návštevníkov školy. Výsledkom týchto úsilí je esteticky upravený školský areál, ktorý je plný farieb, kreativity a pozitívnej energie. Každý krok po chodníku, každý roh budovy, je ozvláštnený umeleckými dotykmi, ktoré pripomínajú, že škola je miestom nielen pre učenie, ale aj pre rast a rozvoj. Prehliadnite si naše ozdobené priestory!

  • Môj sen o záhrade

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Môj sen o záhrade.

    Vieme, že v súčasnom svete plnom ruchu a stresu môže mať každý z nás sen o útočisku, kde by sme mohli nájsť pokoj a harmóniu. Pre mnohých z nás môže byť týmto útočišťom záhrada - miesto, kde môžeme pustiť svoju predstavivosť na voľno, zapojiť sa do záhradnej terapie a zrelaxovať sa v náručí prírody. Slovenský zväz záhradkárov - Okresný výbor Trebišov vyhlásil 17. ročník výtvarnej súťaže pre deti a mládež s názvom "Môj sen o záhrade", do ktorej sme sa opäť zapojili. Súťaž "Môj sen o záhrade" sa stal platformou, kde môžu žiaci zdieľať svoje najkrajšie a najinšpiratívnejšie predstavy o tom, aká by mohla byť ich ideálna záhrada. Tvorba na hodinách výtvarnej výchovy priniesla široké spektrum nápadov a konceptov. Niektorí účastníci výtvarnej súťaže sa zamerali na prírodnú biodiverzitu, kde by ich záhrada slúžila ako domov pre vtáky, motýle a ďalšie živočíchy, zatiaľ čo iní sa venovali relaxačnému prostrediu so zátiším na čítanie a oddych.

  • Prednáška a diskusia pre žiakov 5. až 10. ročníka a žiakov PŠ na tému: Riziká vzniku závislostí na alkohole

  • Besedy pre žiakov 5. až 10. ročníka a žiakov PŠ zamerané na šikanovanie

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Besedy pre žiakov 5. až 10. ročníka a žiakov PŠ zamerané na šikanovanie.

    Nadčasový problém šikany v škole si zaslúži pozornosť a diskusiu. Beseda o šikanovaní môže poskytnúť priestor na reflexiu, výmenu názorov a hľadanie riešení, preto sme usporiadali dňa 7. marca 2024 besedu s touto tematikou. Šikana ovplyvňuje mnoho ľudí a má nielen krátkodobé, ale aj dlhodobé dôsledky na psychické a fyzické zdravie jednotlivcov. Preto je dôležité zdôrazniť túto problematiku a podnecovať otvorený dialóg. Je na nás všetkých, aby sme spoločne vytvorili prostredie, kde je rešpekt, tolerancia a empatia prioritou.

  • Celoškolská súťaž v prednese poézie a prózy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoškolská súťaž v prednese poézie a prózy.

    Dňa 21.2.2024 sme v našej škole usporiadali Celoškolskú súťaž v prednese poézie a prózy. Vo vlnách slov, rýmov a vyprávania vstupujú žiaci do sveta prednesu poézie a prózy v celej svojej kráse. Celoškolskej súťaže sa zúčastnila každá trieda nakoľko táto súťaž je výborným prostriedkom na prezentáciu literárneho talentu a aj priestorom pre objavovanie hlbších vrstiev jazyka a vlastnej tvorivosti. Súťaženie v literárnej oblasti a celková atmosféra celoškolskej súťaže v prednese poézie a prózy bola nielen súbojom žiakov, ale aj stretnutím s bohatstvom literatúry a vyjadrovania. Táto súťaž nie je len o oceneniach, ale o spoločnom objavovaní krásy slova, ktorá nás môže inšpirovať a posunúť kreativitu súťažiacich na vyššiu úroveň.

  • Čo (s)potrebuješ - ako sa stať zodpovednými spotrebiteľmi

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Čo (s)potrebuješ - ako sa stať zodpovednými spotrebiteľmi.

    V dnešnej dobe, keď je spotreba súčasťou každodenného života, je dôležité, aby sme sa zastavili a premýšľali o tom, ako môžeme zostať zodpovednými spotrebiteľmi. Beseda v spojenej škole s názvom "Čo (s)potrebuješ" bola cennou príležitosťou pre žiakov diskutovať o dôležitosti zodpovednej spotreby a prehodnotiť svoj prístup k nakupovaniu. Beseda bola zameraná na rozvoj kritického myslenia v oblasti spotreby. Žiaci mali kladný prístup k otázkam typu: "Čo je to, čo naozaj potrebujem?" a "Ako môžem rozpoznať kvalitné produkty a služby?". Kritické myslenie je kľúčovou zručnosťou, ktorá nám pomáha uvedomovať si dôsledky našich rozhodnutí, ako spotrebiteľov. Dôležitá je ekologická zodpovednosť, finančná gramotnosť, ochrana práv spotrebiteľov, etická spotreba a aktívna účasť v spotrebiteľských rozhodnutiach jedinca, na ktoré sme chceli upozorniť zúčastnených žiakov. Nakupovanie neznamená len získavanie informácií o tovaroch, ale aj hľadanie spôsobov, ako ovplyvniť trh prostredníctvom informovaného a zodpovedného nakupovania. Beseda o zodpovednej spotrebe vytvorila pozitívny prístup žiakov v našej Spojenej škole, kde sa snažíme o to, aby žiaci neboli len pasívni spotrebitelia, ale aktívni členovia spoločnosti, ktorí chápu svoju úlohu v podporovaní udržateľného a etického správania sa počas nakupovania.

  • Valentínska pošta

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínska pošta.

    14. február je deň zamilovaných, kedy sa svet zdá byť plný lásky a nekonečných možností pre vyjadrovanie citov. Na mnohých školách po celom svete je tento deň oslavovaný aj formou Valentínskej pošty, ktorá prináša nie len radosť do školského prostredia, ale tiež posilňuje puto medzi žiakmi a učiteľmi. Samozrejme aj naša škola sa zúčastnila tejto tradície. Valentínska pošta v našej škole mala za cieľ podporiť prejavy lásky, priateľstva a pozitívnych vzťahov. Žiaci mali príležitosť napísať listy, malé odkazy, vytvoriť valentínske kartičky, ktoré mohli hodiť do našej Valentínskej schránky umiestnenej pri vchode do školy. Tradícia Valentínskej pošty vytvára atmosféru vzájomného rešpektu a solidarity v rámci školskej komunity. Vytvára nielen krásne spomienky, ale tiež posilňuje ducha spolupatričnosti a pripomína nám význam lásky a pozitívnych vzťahov v našom každodennom živote.

  • Karnevalové oslavy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Karnevalové oslavy.

    Nadšenie, kreativita a veselica sprevádzala Karnevalové oslavy, ktoré sme usporiadali 15. februára 2024 v Spojenej škole Kráľovský Chlmec. Karnevalové oslavy v našej škole patria k jedným z najzábavnejších a najúžasnejších podujatí v školskom kalendári. Táto farebná udalosť plná kostýmov, hier a veselých aktivít neponúka len príležitosť na rozptýlenie, ale aj krásne prostredie, kde sa vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi môžu ďalej prehlbovať. Žiaci a učitelia dostali príležitosť vyjadriť svoju originalitu výberom a vytvorením kostýmov. Od príšer po superhrdinov a postavy z obľúbených rozprávok boli prítomné na našom karnevale. Náš karneval je miestom, kde sa môžu všetci zapojiť do tvorivého procesu masiek a premeniť sa na niekoho úplne iného, aj keď len na niekoľko hodín. Karnevalové oslavy v škole vytvárajú príležitosť pre žiakov, učiteľov, aby sa stretli v neformálnom prostredí a zabavili sa. Tým sa posilňuje pocit komunity a spolupatričnosti. Deti mali šancu vidieť svojich učiteľov v inom svetle, keď sa spoločne zabavia a smejú. Karnevalové oslavy podporujú kreativitu, komunitný duch a posilňujú vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi. Sú príležitosťou na oddych, radovánky a tvorbu spomienok, ktoré môžu deti niesť so sebou do budúcnosti.

  • Návšteva v knižnici

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v knižnici.

  • 24.1.2024 - Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov - prezentácia

    Do fotogalérie bol pridaný nový album 24.1.2024 - Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov - prezentácia .

    Naše telá sú komplexné, fascinujúce štruktúry, ktoré umožňujú zázrak života - reprodukciu. Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov sú témou, ktorá nás privádza bližšie k pochopeniu tohto zázraku. Pre našich žiakov sme usporiadali besedu s touto tematikou. Z anatómie a fyziológie rozmnožovacích ústrojov vyplýva, že mužské a ženské rozmnožovacie orgány sa síce líšia, no spolu harmonicky ladia. Pomocou prezentácií sme priblížili túto tematiku zúčastneným žiakom z ročníkov 5.-9. špeciálnej základnej školy a žiakom praktickej školy. V diskusii o anatómii a fyziológii rozmnožovacích ústrojov žiaci kládli našim pedagógom rôzne otázky ohľadom týchto orgánov a ich funkcií. Počas diskusie si zúčastnení žiaci uvedomili, že naše rozmnožovacie orgány sú nielen kľúčovými hráčmi v biologickom divadle, ale aj nositeľmi kultúrnych, emocionálnych a spoločenských významov.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, F. Rákócziho 432/28, Kráľovský Chlmec
    F. Rákócziho 432/28, 077 01 Kráľovský Chlmec
  • +421 566321394

Fotogaléria