Navigácia

  • Celoškolská súťaž v prednese poézie a prózy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoškolská súťaž v prednese poézie a prózy.

    Dňa 21.2.2024 sme v našej škole usporiadali Celoškolskú súťaž v prednese poézie a prózy. Vo vlnách slov, rýmov a vyprávania vstupujú žiaci do sveta prednesu poézie a prózy v celej svojej kráse. Celoškolskej súťaže sa zúčastnila každá trieda nakoľko táto súťaž je výborným prostriedkom na prezentáciu literárneho talentu a aj priestorom pre objavovanie hlbších vrstiev jazyka a vlastnej tvorivosti. Súťaženie v literárnej oblasti a celková atmosféra celoškolskej súťaže v prednese poézie a prózy bola nielen súbojom žiakov, ale aj stretnutím s bohatstvom literatúry a vyjadrovania. Táto súťaž nie je len o oceneniach, ale o spoločnom objavovaní krásy slova, ktorá nás môže inšpirovať a posunúť kreativitu súťažiacich na vyššiu úroveň.

  • Čo (s)potrebuješ - ako sa stať zodpovednými spotrebiteľmi

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Čo (s)potrebuješ - ako sa stať zodpovednými spotrebiteľmi.

    V dnešnej dobe, keď je spotreba súčasťou každodenného života, je dôležité, aby sme sa zastavili a premýšľali o tom, ako môžeme zostať zodpovednými spotrebiteľmi. Beseda v spojenej škole s názvom "Čo (s)potrebuješ" bola cennou príležitosťou pre žiakov diskutovať o dôležitosti zodpovednej spotreby a prehodnotiť svoj prístup k nakupovaniu. Beseda bola zameraná na rozvoj kritického myslenia v oblasti spotreby. Žiaci mali kladný prístup k otázkam typu: "Čo je to, čo naozaj potrebujem?" a "Ako môžem rozpoznať kvalitné produkty a služby?". Kritické myslenie je kľúčovou zručnosťou, ktorá nám pomáha uvedomovať si dôsledky našich rozhodnutí, ako spotrebiteľov. Dôležitá je ekologická zodpovednosť, finančná gramotnosť, ochrana práv spotrebiteľov, etická spotreba a aktívna účasť v spotrebiteľských rozhodnutiach jedinca, na ktoré sme chceli upozorniť zúčastnených žiakov. Nakupovanie neznamená len získavanie informácií o tovaroch, ale aj hľadanie spôsobov, ako ovplyvniť trh prostredníctvom informovaného a zodpovedného nakupovania. Beseda o zodpovednej spotrebe vytvorila pozitívny prístup žiakov v našej Spojenej škole, kde sa snažíme o to, aby žiaci neboli len pasívni spotrebitelia, ale aktívni členovia spoločnosti, ktorí chápu svoju úlohu v podporovaní udržateľného a etického správania sa počas nakupovania.

  • Valentínska pošta

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentínska pošta.

    14. február je deň zamilovaných, kedy sa svet zdá byť plný lásky a nekonečných možností pre vyjadrovanie citov. Na mnohých školách po celom svete je tento deň oslavovaný aj formou Valentínskej pošty, ktorá prináša nie len radosť do školského prostredia, ale tiež posilňuje puto medzi žiakmi a učiteľmi. Samozrejme aj naša škola sa zúčastnila tejto tradície. Valentínska pošta v našej škole mala za cieľ podporiť prejavy lásky, priateľstva a pozitívnych vzťahov. Žiaci mali príležitosť napísať listy, malé odkazy, vytvoriť valentínske kartičky, ktoré mohli hodiť do našej Valentínskej schránky umiestnenej pri vchode do školy. Tradícia Valentínskej pošty vytvára atmosféru vzájomného rešpektu a solidarity v rámci školskej komunity. Vytvára nielen krásne spomienky, ale tiež posilňuje ducha spolupatričnosti a pripomína nám význam lásky a pozitívnych vzťahov v našom každodennom živote.

  • Karnevalové oslavy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Karnevalové oslavy.

    Nadšenie, kreativita a veselica sprevádzala Karnevalové oslavy, ktoré sme usporiadali 15. februára 2024 v Spojenej škole Kráľovský Chlmec. Karnevalové oslavy v našej škole patria k jedným z najzábavnejších a najúžasnejších podujatí v školskom kalendári. Táto farebná udalosť plná kostýmov, hier a veselých aktivít neponúka len príležitosť na rozptýlenie, ale aj krásne prostredie, kde sa vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi môžu ďalej prehlbovať. Žiaci a učitelia dostali príležitosť vyjadriť svoju originalitu výberom a vytvorením kostýmov. Od príšer po superhrdinov a postavy z obľúbených rozprávok boli prítomné na našom karnevale. Náš karneval je miestom, kde sa môžu všetci zapojiť do tvorivého procesu masiek a premeniť sa na niekoho úplne iného, aj keď len na niekoľko hodín. Karnevalové oslavy v škole vytvárajú príležitosť pre žiakov, učiteľov, aby sa stretli v neformálnom prostredí a zabavili sa. Tým sa posilňuje pocit komunity a spolupatričnosti. Deti mali šancu vidieť svojich učiteľov v inom svetle, keď sa spoločne zabavia a smejú. Karnevalové oslavy podporujú kreativitu, komunitný duch a posilňujú vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi. Sú príležitosťou na oddych, radovánky a tvorbu spomienok, ktoré môžu deti niesť so sebou do budúcnosti.

  • Návšteva v knižnici

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva v knižnici.

  • 24.1.2024 - Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov - prezentácia

    Do fotogalérie bol pridaný nový album 24.1.2024 - Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov - prezentácia .

    Naše telá sú komplexné, fascinujúce štruktúry, ktoré umožňujú zázrak života - reprodukciu. Anatómia a fyziológia rozmnožovacích ústrojov sú témou, ktorá nás privádza bližšie k pochopeniu tohto zázraku. Pre našich žiakov sme usporiadali besedu s touto tematikou. Z anatómie a fyziológie rozmnožovacích ústrojov vyplýva, že mužské a ženské rozmnožovacie orgány sa síce líšia, no spolu harmonicky ladia. Pomocou prezentácií sme priblížili túto tematiku zúčastneným žiakom z ročníkov 5.-9. špeciálnej základnej školy a žiakom praktickej školy. V diskusii o anatómii a fyziológii rozmnožovacích ústrojov žiaci kládli našim pedagógom rôzne otázky ohľadom týchto orgánov a ich funkcií. Počas diskusie si zúčastnení žiaci uvedomili, že naše rozmnožovacie orgány sú nielen kľúčovými hráčmi v biologickom divadle, ale aj nositeľmi kultúrnych, emocionálnych a spoločenských významov.

  • 22.1.2024 - Čajovňa pre zdravie - význam a účinky liečivých rastlín -

    Do fotogalérie bol pridaný nový album 22.1.2024 - Čajovňa pre zdravie - význam a účinky liečivých rastlín - .

    Čajovňa nie je len miesto pre oddych a relaxáciu, ale aj brána do sveta liečivých rastlín, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť naše zdravie. Čaj je viac než len obľúbený nápoj. Pitie čaju je rituál, ktorý prináša so sebou nielen chuťový zážitok, ale aj blahodárne účinky pre naše telo a myseľ. Preto sme pre žiakov usporiadali besedu s praktickými ukážkami na tému čaj a pitie čaju. Počas besedy sme predstavili žiakom najznámejšie liečivé rastliny ako oregano na podporu imunity, levanduľu pre každodennú relaxáciu, šalviu vhodnú pre tráviaci systém, zázvor pri nachladnutí, mätu pre osvieženie, harmanček pre pokojný spánok, zelený čaj pre energiu a antioxidanty a ďalšie iné. Žiaci sa počas besedy dozvedeli, že liečivé rastliny nám darujú nielen svoje blahodarné účinky, ale aj vôňu, ktorá napĺňa našu myseľ pokojom. Mali možnosť spoznať farbu, arómu, konzistenciu týchto liečivých bylín a ochutnať tieto čerstvé čaje. Prehliadnite si našu fotogalériu o podujatí.

  • Fašiangové masky

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangové masky.

    S blížiacim sa obdobím fašiangov prichádza do našich životov veselica, hry, radovánky a s tým spojená tradícia nosiť pestrofarebné fašiangové masky, kostýmy. Fašiangy, známe aj ako karneval, kedy sa ľudia spoločne radujú a oslavujú, predstavujú obdobie predchádzajúce veľkému pôstu. Toto obdobie je fascinujúcim svetom fašiangových masiek, ktoré predstavujú nielen estetiku, ale aj hlboké kultúrne a historické odkazy pre žiakov. Počas hodín výtvarnej výchovy sme vytvorili vlastné fašiangové masky, z ktorých sme neskôr zorganizovali výstavu, ktorú si mohli prehliadnuť všetci žiaci a návštevníci školy. Fašiangy prinášajú do našich životov radosť a farebnosť prostredníctvom pôsobivých masiek. Tieto zvyky a tradície sú prenášané z generácie na generáciu. Fašiangové masky sú nepochybne fascinujúcim a kultúrne bohatým fenoménom, ktoré nám pripomínajú dôležitosť osláv fašiangov.

  • Nebezpečenstvá konzumácie energetických nápojov - beseda

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Nebezpečenstvá konzumácie energetických nápojov - beseda.

    Energetické nápoje sa stali bežným doplnkom mnohých ľudí, najmä medzi mladými dospelými, študentmi a žiakmi. Napriek ich obľube však konzumácia týchto nápojov prináša so sebou veľa zdravotných rizík. Každý človek by mal zvážiť konzumáciu týchto produktov. Pre nás to bola pohnútka, dôvod uskutočniť besedu s touto tematikou. Počas besedy sa zúčastnení žiaci mohli oboznámiť s nechválnym obsahom energetických nápojov, ktoré majú vysoký obsah kalórií, zvýšenú dávku cukru a obsahujú veľké množstvo kofeínu. Energetické nápoje obsahujú predovšetkým metylxantíny (obsahujúce kofeín). Kofeín patrí medzi deriváty purínu 1-3-7-trimetylxantínu. Je zároveň jednou z najčastejšie používaných drog a psychoaktívnych látok vôbec. Ako každá iná droga vyvoláva závislosť a pri absencii abstinenčné príznaky. Nadmerná konzumácia energetických nápojov v mladom veku môže spôsobiť riziko srdcovo-cievnych problémov, zhoršenú hydratáciu tela a ďalšie neblahé účinky na psychické zdravie konzumenta. Počas besedy sme považovali za dôležité upozorniť žiakov na zvýšené nebezpečenstvá spojené s konzumáciou energetických nápojov a zvážiť ich vplyv na naše zdravie. Upozornili sme žiakov na fakt, že je vhodné obmedziť/eliminovať príjem týchto nápojov, najmä pre tých mladých ľudí, ktorí majú už existujúce zdravotné problémy.

  • Červené stužky vyvrcholenie projektu

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Červené stužky vyvrcholenie projektu.

    Naša škola sa aj v školskom roku 2023/2024 zúčastnila projektu Červené stužky, sedemnásty ročník Celosvetovej kampane boja proti AIDS. Červená stužka je vlastne symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s HIV, alebo AIDS. Počas 1.decembra – Medzinárodného dňa HIV a AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Dávajú tým najavo, že sa zaujímajú o problematiku HIV a AIDS. V rámci vyvrcholenia projektu Červené stužky sme v našej škole nosili symbolicky červené stužky v období od 27.11. - 1.12.2023, čím sme chceli upriamiť pozornosť na tento celosvetový problém, ktorý nemôže nechať ľahostajného nikoho.

  • Čakáme Vianoce - pečenie medovníkov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Čakáme Vianoce - pečenie medovníkov.

    Vianočná atmosféra sa šíri po celej škole, triedy získavajú vôňu škorice, vanilky a korenia. Voňavé, zdobené medovníky k Vianociam jednoducho patria. Dňa 20.12.2023 sa v našej škole uskutočnilo podujatie Čakáme Vianoce - pečenie medovníkov, v rámci ktorého sme oživili staré ľudové tradície charakteristické pre toto obdobie. Ako vieme, jedným z neodmysliteľných rituálov pred Vianocami bolo pečenie medovníkov, sladkých a voňavých koláčikov, ktoré nie len chutia skvele, ale prinášajú do našej školy pocit tepla a pohody. Naša predvianočná aktivita sa niesla v duchu starých ľudových tradícií, bola to výborná príležitosť na vytvorenie kladných spomienok a predovšetkým spoločné užívanie si radosti z prípravy sladkých lahôdok. Prehliadnite si fotogalériu o podujatí.

  • Vianočné tvorivé dielne Deti deťom

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tvorivé dielne Deti deťom.

    Vianočné obdobie je čas plný šťastia a radosti, ktorý trávime so svojimi blízkymi. Všade okolo nás je vianočná výzdoba a vládne sviatočná atmosféra. V rámci osláv predvianočného obdobia sme v našej škole usporiadali podujatie Vianočné tvorivé dielne Deti deťom. Cieľom podujatia bolo nielen priniesť do školy vianočnú atmosféru, ale aj povzbudiť kreativitu žiakov a vytvoriť príjemné prostredie pre vzájomné stretnutie sa a spoločnú tvorbu. Žiaci sa s nadšením púšťali do tvorivých úloh a aktívne sa zapájali do všetkých činností. Naši pedagógovia tiež prispeli svojim podielom, čo prispelo k celkovej kreatívnosti podujatia. Pedagógovia a žiaci spoločne počas tvorivých dielní, vyrobili pestrofarebné ozdoby na vianočný stromček, nakreslili vianočné pozdravy, vyrobili voskové sviečky v tvare vianočného stromčeka z včelieho vosku. Vianočné tvorivé dielne v našej škole boli nielen príležitosťou pre študentov prejaviť svoju tvorivú stránku, ale aj príležitosťou pre celú školskú komunitu stretnúť sa a spoločne tvoriť darčekové predmety a zároveň vytvárať príjemné spomienky pred vianočnými sviatkami. Prehliadnite si naše adventné práce.

  • Boj proti obchodovaniu s ľuďmi - riziká práce v zahraničí a prevencia pred neľudským zaobchádzaním a otrockou prácou

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Boj proti obchodovaniu s ľuďmi - riziká práce v zahraničí a prevencia pred neľudským zaobchádzaním a otrockou prácou.

    Obchodovanie s ľuďmi je hrozný zločin, ktorý porušuje základné ľudské práva a spôsobuje nepopierateľné utrpenie pre milióny ľudí po celom svete. Je to celosvetový problém, ktorý nepozná hranice. Ide o modernú formu otroctva, ktorá zahŕňa nelegálny obchod s ľuďmi za účelom vykorisťovania, či už ide o nútenú prácu, alebo iné formy zneužívania. Formou besedy a prezentácie sme chceli na túto skutočnosť upozorniť našich žiakov. Vzdelávanie žiakov v tejto oblasti je viac ako potrebné, treba sa rozprávať o týchto otázkach a zvýšiť odolnosť mladej generácie, aby sa stali menej náchylnými voči lákadlám novodobých obchodníkov s ľuďmi. Prehliadnite si fotogalériu o besede.

  • Mikulášske oslavy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske oslavy .

    Uskutočnili sme Mikulášske oslavy, na ktoré už žiaci dlho čakali. Mikulášska oslava je každoročne fascinujúcim a pútavým zážitkom pre žiakov, ktorý spája rodiny, priateľov a komunitu školy. Celá mikulášska atmosféra v škole bola prítomná už niekoľko hodín pred samotným príchodom svätého Mikuláša. Žiaci nedočkavo čakali v spoločenskej miestnosti príchod Mikuláša, ktorého privítali básňami a spevom. Za odmenu žiakov Mikuláš potešil sladkým balíčkom. Prehliadnite si ako sme Mikuláša privítali v našej škole.

  • Vianočná výzdoba školského areálu

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná výzdoba školského areálu.

    Vianočný čas prináša so sebou nielen radostné očakávania darčekov a teplú rodinnú atmosféru, ale aj príležitosť spájať komunity a vytvoriť spoločné zážitky. V našej škole sme sa rozhodli vytvoriť nezabudnuteľnú vianočnú atmosféru aj prostredníctvom nádherného zdobenia školského areálu. Aj tento rok sme si dali záležať s tvorbou krásnej vianočnej výzdoby školského prostredia, ktoré nám pomáha prežiť vianočné sviatky s ešte väčším nadšením. Zimná výzdoba priestorov je už tradičnou činnosťou pedagógov v škole. Šikovný pedagógovia aj tento rok pripravili prekrásne ozdoby, ktoré nájdete v našich triedach, chodbách a v ďalších spoločných priestoroch školy. Prosím prehliadnite si fotogalériu o našej vianočnej výzdobe školy.

  • Zhotovenie adventných vencov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Zhotovenie adventných vencov.

  • Účasť na podujatí v Regionálnej knižnici, prezentácia knihy Mateja Zámečníka

  • Výstava organizovaná KCMP s názvom Július Andrássy

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Výstava organizovaná KCMP s názvom Július Andrássy.

  • Medzinárodný deň nenakupovania

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň nenakupovania .

  • Medzinárodný deň boja proti fajčeniu- Beseda

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň boja proti fajčeniu- Beseda.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Spojená škola, F. Rákócziho 432/28, Kráľovský Chlmec
    F. Rákócziho 432/28, 077 01 Kráľovský Chlmec
  • +421 566321394

Fotogaléria